Orkisz – ziarno wychwalane przez św. Hildegardę

„Orkisz jest najlepszym ze zbóż. Jest ciepły i tłusty, bardzo wartościowy i łagodniejszy niż wszystkie inne ziarna.    Kto go spożywa, będzie miał zdrowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość w sercu. Obojętnie w jakiej postaci jedzony, jako chleb albo ugotowany w innych potrawach, orkisz jest krótko mówiąc, dobry i łatwo strawny”                                                                                                                                                                                                                                                                                   Hildegarda von Bingen Orkisz jest to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy znany już w starożytności. O jego nieocenionych właściwościach wiedzieli już gladiatorzy. Zapomniany przez ludzkość na setki lat, powrócił po to, aby w dzisiejszych czasach stać się panaceum na choroby współczesnej cywilizacji. Ziarno to stało się popularne w Europie pod wpływem tłumaczeń tekstów mistycznych XII – wiecznej niemieckiej uzdrowicielki św. Hildegardy, która wychwalała orkisz za jego zdrowotne właściwości. Według niej zboże to jest najlepiej przyswajane przez ludzki organizm i zawiera wszystko, co organizm potrzebuje do życia: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy ( A,E,D,B1,B2,B6,B12), PP oraz składniki mineralne: żelazo, potas, miedź, cynk, mangan i fosfor. Orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci. Poza tym wpływa korzystnie na prawidłowy rozwój i wzmacnia aktywność mózgu i koncentrację. Orkisz zawiera gluten, który jako jedyny jest dobrze przyswajalny przez nasz organizm, co więcej, jak wykazują badania, może być dobrze tolerowany przez bezglutenowców pod warunkiem, że spożywają produkty z mąki pełnoziarnistej. Ziarno orkisz w odróżnieniu od innych zbóż nie alergizuje. Często osoby uczulone na pszenicę nie maja alergii na orkisz. Naukowcy wykryli, że jako jedyne ze zbóż zawiera rodanid- substancję biologicznie czynną, która jest naturalnym antybiotykiem. Występuje w ślinie, krwi, wydzielinie z nosa, we łzach i mleku kobiecym. Orkisz dzięki mukopolisacharydom pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Regularne spożywanie orkiszu chroni przed nieprawidłowym przebiegiem ciąży oraz stabilizuje skłonność do chorób dziedzicznych. Orkisz jest dostępny w formie, mąki, makaronu, chleba, płatków, kasz, ciasteczek dla dzieci i piwa.

Written by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam libero diam, elementum eget porttitor at, tincidunt at nulla.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message