Koper włoski jest cudowną rośliną, która powinna gościć i cieszyć oko w każdym ogródku, balkonie, tarasie, doniczce na parapecie. Św. Hildegarda już 800 lat temu zwróciła uwagę na jego cenne właściwość. Zapomniana przez dziesiątki lat, wraca do łask. Jest ceniona za cudowny zapach, smak i swoje dobroczynne działanie dla organizm. Warto wiedzieć, że liście, korzeń, łodygo baldachogrona wszystko w nim jest zdrowe i cenne. Koper włoski wykazuje bardzo szerokie działanie. Dzięki leczniczym olejkom eterycznym zawartym w roślinie, wykazuje działanie rozkurczowe, wiatropędne i przeciwbólowe. Sok ze świeżego kopru włoskiego jest szczególnie pomocny w przypadku kaszlu, nieżycie górnych dróg oddechowych. Korzeń kopru włoskiego znajduje swoje zastosowanie w przypadku infekcji dróg moczowych. Koper włoski w formie herbaty podaje się kobietom, u których występują problemy z laktacją. Naturalne substancję zawarte w koprze włoskim wspomagają produkcję mleka. Koper wraz z mlekiem matki przedostaje sie do organizmu dziecka, a tym samym działa uspokajająco na malucha. Koper włoski pomaga w procesach trawiennych, łagodzi zaparcia i wzdęcia, kojąco wpływa na podrażnione jelita, na osłabione nerki, śledzionę i wątrobę. Jest zalecany w stanach depresyjnych, gdyż jak pisała św. Hildegarda działa rozweselającą. Koper włoski zawiera substancje antybakteryjne i antywirusowe. Jest skuteczny w walce z chrypą, bólach gardła, w tym drugim przypadku zaleca się stosowanie herbaty z kopru włoskiego do płukania gardła.