Piołun
Piołun – jest bardzo gorący i wykazuje silne działanie w szczególności w stanach wyczerpania. Jeśli kogoś boli głowa, niech wleje obficie sok z piołunu do ciepłego wina i nawilży nim głowę, aż po oczy, uszy i kark, zrób to przed snem. Nałóż na głowę wełnianą czapkę, aż do rana. Uśmierzy ból głowy, który pulsuje i który pochodzi od dny. Wlej ten sok do oliwy z oliwek, tak żeby oliwy było dwa razy tyle co soku, ogrzej to w szklanym naczyniu na słońcu i przechowaj przez rok. Jeśli człowiek ma dolegliwości w okolicy klatki piersiowej, także od tego kaszle, niech nasmaruje tym olejkiem klatkę piersiową. Jeśli ktoś ma bóle w boku , niech natrze to miejsce, a zostanie uleczony od wewnątrz i zewnątrz. Rozetrzyj piołun w moździerzu na sok i dodaj szpik i łój jelenia, tak żeby soku było dwa razy tyle co tłuszczu jelenia i zrób z tego krem. Nacieraj bolące miejsce, które męczy dna, najlepiej przy ogniu, a zostania uzdrowiony. Kiedy piołun jest świeży, należy go rozetrzeć i wycisnąć przez chustkę z niego sok. Zagotuj wino, dodaj miód i pij od maja do października co trzy dni na czczo. Stłumi ból nerek, melancholię, oczyści oczy, wzmocni serce, nie dopuści, by płuca się osłabiły, ogrzeje żołądek, oczyści organy i poprawi proces trawienia. Jeśli ma w uszach robaki, powinien wziąć piołun, połowę mniej ruty i połowę mniej hyzopu niż ruty i niech zagotuje te zioła w wodzie. Kiedy zioła zostaną ugotowane, niech pochyli głowę na parą, która powstała z gotowania ziół i przez łodygę trzciny wpuści parę do ucha, gdzie znajdują się robaki, żeby uciekły. Należy ucho posmarować miodem lub smalcem, żeby robaki, które poczują parę, poruszały się w kierunku słodkości. Jeśli ktoś z powodu z powodu zepsutej/zanieczyszczonej krwi ma bóle zęba, powinien wziąć piołun i ziele werbeny w takiej samej proporcji i zagotować w winie. To wina przecedzi przez chusteczkę, doda odrobinę cukru i wypije. Ale powinien również te gorące zioła, kiedy pójdzie spać, położyć na szczęce i owinąć chusteczką. Powinien robić to tak długo, aż poczuje się lepiej. Wino pomieszane z ziołami i pite oczyści wewnętrzne żyłki, które przebiegają od membrany mózgu do dziąseł. Te zioła, położona na szczęce, zmniejszą ból zęba od wewnątrz. Ciepło piołunu połączone z ciepłem werbeny i ciepłem wina zmniejszają i uśmierzają ból.( Physika I.109 Piołun s. 101)