Piołun

Piołun – jest bardzo gorący i wykazuje silne działanie w szczególności w stanach wyczerpania.  Jeśli kogoś boli głowa, niech wleje obficie sok z piołunu do ciepłego wina i nawilży nim głowę, aż po oczy, uszy i kark, zrób to przed snem. Nałóż na  głowę wełnianą czapkę, aż do rana. Uśmierzy ból głowy, który pulsuje i który pochodzi od dny. Wlej ten sok do oliwy z oliwek, tak żeby oliwy było dwa razy tyle co soku, ogrzej to w szklanym naczyniu na słońcu i przechowaj przez rok. Jeśli człowiek ma dolegliwości w okolicy klatki piersiowej, także od tego kaszle, niech nasmaruje tym olejkiem klatkę piersiową. Jeśli ktoś ma bóle w boku , niech natrze to miejsce, a zostanie uleczony od wewnątrz i zewnątrz. Rozetrzyj piołun w moździerzu na sok i dodaj szpik i łój jelenia, tak żeby soku było dwa razy tyle co tłuszczu jelenia i zrób z tego krem. Nacieraj bolące miejsce, które męczy dna, najlepiej przy ogniu, a zostania uzdrowiony. Kiedy piołun jest świeży, należy go rozetrzeć i wycisnąć przez chustkę z niego sok. Zagotuj wino, dodaj miód i pij od maja do października co trzy dni na czczo. Stłumi ból nerek, melancholię, oczyści oczy, wzmocni serce, nie dopuści, by płuca się osłabiły, ogrzeje żołądek, oczyści organy i poprawi proces trawienia. Jeśli ma w uszach robaki, powinien wziąć piołun, połowę mniej ruty i połowę mniej  hyzopu niż ruty i niech zagotuje te zioła w wodzie. Kiedy zioła zostaną ugotowane, niech pochyli głowę na parą, która powstała z gotowania ziół i przez łodygę trzciny wpuści parę do ucha, gdzie znajdują się robaki, żeby uciekły. Należy ucho posmarować miodem lub smalcem, żeby robaki, które poczują parę, poruszały się w kierunku słodkości. Jeśli ktoś z powodu z powodu zepsutej/zanieczyszczonej krwi ma bóle zęba, powinien wziąć piołun i ziele werbeny  w takiej samej proporcji i zagotować w winie. To wina przecedzi przez chusteczkę, doda odrobinę cukru  i wypije. Ale powinien również te gorące zioła, kiedy pójdzie spać, położyć na szczęce i owinąć chusteczką. Powinien robić to tak długo, aż poczuje się lepiej. Wino pomieszane z ziołami i pite oczyści wewnętrzne żyłki, które przebiegają od membrany mózgu do dziąseł. Te zioła, położona na szczęce, zmniejszą ból zęba od wewnątrz. Ciepło piołunu połączone z ciepłem werbeny  i ciepłem wina zmniejszają i uśmierzają ból.( Physika I.109 Piołun s. 101)      

Written by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam libero diam, elementum eget porttitor at, tincidunt at nulla.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message