Wszewłoga górska
Wszewłoga górska – jest bardziej ciepła niż zimna i ma w sobie siłę zieleni. Człowiek, który ma wysoką i palącą gorączkę, powinien rozetrzeć wszewłogę i jeść na czczo w formie proszku z chlebem lub po posiłku i poczuje się lepiej, ponieważ jej dobre ciepło tłumi niewłaściwy i zmieszany z zimnem żar. Ten, kto jest podatny na dnę, powinien jeść często ten proszek, a dna ustanie, ponieważ dobre ciepło wszewłogi zmniejszy ruchliwe zimno dny. Kto ma żółtaczkę , powinien korzeń wszewłogi, kiedy jest jeszcze zielony, w occie rozgnieść i jeść. Można z octem przygotować zupę i jeść często, a człowiek wyzdrowieje, ponieważ żółtaczka bierze się z nadmiaru flegmy, a przez ciepło tego zioła zostaje przepędzona. ( Physika I. 136 Wszewłoga s. 125)
,