Święta Hildegarda z Bingen podkreślała, że kuracja miodem gruszkowym z wszewłogą górską jest cenniejsza od złota, ponieważ zapobiega migrenie, usuwa złe soki z organizmu i oczyszcza. Święta Hildegarda w swoich pierwopisach podkreślała, że migrena pochodzi z nadmiaru czarnej żółci i złych soków, które tkwią w człowieku. Ból obejmuje połowę głowy, następnie przechodzi na drugą półkulę. Jeśli soki są w nadmiarze, ból obejmuję prawą część głowy, jeśli czarnej żółci przybywa ponad miarę, wówczas ból obejmuje lewą część głowy. Półstronicowy ból głowy ma tak ogromną siłę, że człowiek nie może go znieść. Kuracja wszewłogą górską jest wspaniałą metodą, by raz na zawsze rozprawić się z migreną. Święta podkreślała, że jest to również najważniejszy i najskuteczniejszy środek leczniczy dla jelit. Wiedziała, że większość chorób powstaje na skutek złej flory bateryjnej w jelitach, natomiast mieszanka przypraw z wszewłogą górską oczyści jelit, które pod wpływem nieprawidłowego trybu życia i złego sposobu odżywiania zawierają grzyby, pleśnie, chorobotwórcze substancje, wywołujące choroby. Te Hildegardowy środek zwany ” złotem hildegardy” sprawdził się u wielu tysięcy pacjetnów. ( Das Gesundheitsprogram, W. Strehlow s. 19) Święta zalecała, by właśnie raz w roku przeprowadzić kurację wszewłogą górską, a jelita zostaną oczyszczone i wzmocnione. Regularne oczyszczanie jelit z grzybów i pleśni nie dopuści do rozwoju chorób autoimmunologicznych, które szerzą się niczym plaga niszcząc zdrowie. Mieszanka zawiera korzeń wszewłogi, korzeń galgantu, korzeń lukrecji i cząber. Przygotowuje się ją w prosty sposób stosując miód i gruszki. Chroni przed zakwaszeniem, wzmacnia układ odpornościowy i odtruwa organizm.
Przepis na mus gruszkowy z wszewłogą górską:
* 1,5 kg gruszek, 8 łyżek odszumowanego miodu. Gruszki obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę, dodać do musu 8 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz 100 g mieszanki ziołowej z wszewłogą górską. Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowywać w lodówce. Odszumowanie miodu:szklankę z miodem wstawić do wody. Wodę zagotować. Mieszając miód zbieramy z niego tworzącą się pianę, czyli resztki pyłku kwiatowego i wosku. Stosowanie :rano jedną malutką łyżeczkę od herbaty przed śniadanie, w południe do 2 małych łyżeczek od herbat, wieczorem do 3 małych łyżeczek od herbaty Najlepiej jest przeprowadzić kurację jesienią lub wiosną.