Monthly Archives: Styczeń 2014

 

Por trujące warzywo

Kolejną trucizną kuchenną, której  św. Hildegarda kazała unikać  jest por. Starając się jak najdokładniej wyjaśnić, dlaczego właśnie tego warzywa należy unikać, sięgnęłam po jedną z najdoskonalszych książek  (Heilsame Schopfung- die naturliche Wirkkraft der Dinge  Physica)która zawiera całą mądrość św. Hildegardy. Św. Hildegarda pisała  ” por zawiera płonące, i niepotrzebne ciepło...
Read more

Truskawki, należy ich niestety unikać.

W swojej medycynie św. Hildegarda poleca produkty, dzięki którym organizm funkcjonuje prawidłowo tzn. soki znajdujące się w nim, pozostają w odpowiednich proporcjach. Odżywianie odgrywa ważna rolę, ponieważ niektóre produkty utrzymują równowagę soków, natomiast inne zaburzają je, prowadząc do chorób. Hildegarda rozróżniała produkty ” lecznicze”, które wpływają korzystnie i te, które...
Read more

Zdrowy początek dnia

Najbardziej znanym przepisem św. Hildegardy jest oczywiście habermus orkiszowy. Dla niewtajemniczonych brzmi pewnie obco, natomiast jest to bardzo syte, treściwe,  a zarazem bardzo zdrowe śniadanie. Przygotowanie habermusu  nie wymaga ani wybitnych zdolności kulinarnych, a już na pewno czasu, co ważne. Habermus jest to grubo zmielone ziarno orkiszu, Jeśli ktoś nie...
Read more

Orkisz wzmacnia, leczy i uzdrawia

W niemieckiej Klinice w Konstancji, zwanej Uzdrowiskiem Hildegardy, orkisz jest od dawna wykorzystywany w leczeniu dolegliwości. Doktor medycyny Gottfried Hertzka i terapeuta Wighard Strehlow odkryli rewelacje Hildegardy jako pierwsi. Prowadzone przez dr W. Strehlowa badania trwają już trzydzieści lat i wykazały, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając...
Read more

Orkisz – ziarno wychwalane przez św. Hildegardę

„Orkisz jest najlepszym ze zbóż. Jest ciepły i tłusty, bardzo wartościowy i łagodniejszy niż wszystkie inne ziarna.    Kto go spożywa, będzie miał zdrowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość w sercu. Obojętnie w jakiej postaci jedzony, jako chleb albo ugotowany w innych potrawach, orkisz jest krótko mówiąc, dobry...
Read more