Pigwa jako jeden z nielicznych owoców nadaje się do jedzenia na surowo i nie szkodzi żadnemu człowiekowi. W formie pieczonej i gotowanej jest doskonała do spożycia. Jeśli ktoś cierpi na reumatyzm, powinien spożywać pigwę często w formie gotowanej lub pieczonej....
Read more
About: swiatorkiszu
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam libero diam, elementum eget porttitor at, tincidunt at nulla.
Recent Posts by swiatorkiszu
Kilka słów o św. Hildegardzie
Luty 21, 2014 | No comments
HILDEGARDA i jej wiedza zostały zapomniane przez ludzkość na setki lat, pamięć o niej powróciła dopiero dzięki zaangażowaniu i mozolnej pracy doktora Gottfrieda Hertzka, który analizując jej zapiski, dostrzegł ich nieocenioną wartość. Przekonany o konieczności szerzenia wiedzy, wyszkolił wielu uczniów, którzy podobnie jak on przekazują medyczną wiedzę Hildegardy na...
Read more
Por trujące warzywo
Styczeń 5, 2014 | No comments
Kolejną trucizną kuchenną, której św. Hildegarda kazała unikać jest por. Starając się jak najdokładniej wyjaśnić, dlaczego właśnie tego warzywa należy unikać, sięgnęłam po jedną z najdoskonalszych książek (Heilsame Schopfung- die naturliche Wirkkraft der Dinge Physica)która zawiera całą mądrość św. Hildegardy. Św. Hildegarda pisała ” por zawiera płonące, i niepotrzebne ciepło...
Read more
Truskawki, należy ich niestety unikać.
Styczeń 5, 2014 | No comments
W swojej medycynie św. Hildegarda poleca produkty, dzięki którym organizm funkcjonuje prawidłowo tzn. soki znajdujące się w nim, pozostają w odpowiednich proporcjach. Odżywianie odgrywa ważna rolę, ponieważ niektóre produkty utrzymują równowagę soków, natomiast inne zaburzają je, prowadząc do chorób. Hildegarda rozróżniała produkty ” lecznicze”, które wpływają korzystnie i te, które...
Read more
Zdrowy początek dnia
Styczeń 5, 2014 | No comments
Najbardziej znanym przepisem św. Hildegardy jest oczywiście habermus orkiszowy. Dla niewtajemniczonych brzmi pewnie obco, natomiast jest to bardzo syte, treściwe, a zarazem bardzo zdrowe śniadanie. Przygotowanie habermusu nie wymaga ani wybitnych zdolności kulinarnych, a już na pewno czasu, co ważne. Habermus jest to grubo zmielone ziarno orkiszu, Jeśli ktoś nie...
Read more
Recent Comments by swiatorkiszu
No comments by swiatorkiszu yet.